12. listopadu 2011

Coursing - co to vlastně je

Coursing je jeden z mnoha kynologických sportů, který se velmi oblíbili mnozí psi i jejich páníčci. Je založen na touze psa lovit pohybující se kořist, takže je potřeba rychlého běhu, obratnosti a výdrže. Na závodech se hodnotí podle pěti kritérií: rychlost, úsilí při pronásledování, inteligence, obratnost a odolnost. Pes musí pronásledovat kořist (nejčastěji igelitový střapec nebo králičí kůži) taženou na lanku, které se proplétá mezi kladkami. Simuluje to tak přirozený útěk kořisti, když kořist kličkuje ve snaze zachránit se. 
     Délka trati se liší podle plemen, zkušeností, úrovně závodů, různě od 400 do 1000 metrů. Nejvíce se na coursing hodí chrtí plemena z FCI skupiny X., mnoho lidí také běhá s
ridgebacky, leopardy, všelijakými honiči a teriéry, no prostě koho to baví, má ''dveře'' otevřené:-). Spoustu psů by asi více zaujala ta králičí kůže (jako třeba i mojí Rozárku), jakmile ale zjistí, co se po nich vlastně chce, rádi pronásledují i střapec z pytle od granulí (doufám, že nás to osvícení taky jednou čeká). 
     Coursing se dále dělí na lure coursing, kdy se běhá za umělou návnadou a hare coursing, kdy se psi ženou za živou kočkou, králíkem nebo liškou. Tento druh je u nás v ČR zakázán, i když mnoho psů ho praktikuje prakticky kdekoli. Rorinka s tím nemá problém třeba i mezi domy na sídlišti :-D.



Žádné komentáře: