1. července 2011

3. Výhody tréninku s klikrem

O používání klikru ve výcviku psů jsem psala semestrální práci v prváku na VŠ do předmětu Zootechnika, tak si ji zde (rozdělenou do jednotlivých příspěvků v kategorii Klikr trénink) můžete přečíst a pak už Vám nezbývá nic jiného, než začít klikr také používat, protože dokáže zázraky! :-)

Cvičení s klikrem je založeno na pochválení a odměnění správného chování, místo trestání a kárání za chování špatné. Pes si proto tréninky oblíbí a nebude se jich zbytečně bát a stresovat se. Tato metoda se často využívá nejen na učení základních povelů pro domácí mazlíčky, ale také při trénincích agility, dog dancingu, při cvičení vodících i asistenčních psů, při lavinovém vyhledávání, ale i ve sportovní a služební kynologii. V mnoha článcích uvádějí, že je klikr využíván i pro cvičení koní, koček a papoušků. Dokonce je častý při učení delfínů a kosatek, tak vlastně klikr jako takový vznikl.
S klikrem se můžeme setkat i při výcviku psů na pachové práce, například na identifikaci výskytu hlístic v ovčích výkalech (Richard et al., 2008). Naproti tomu ale L. Mach (2007) uvádí, že cvičení s klikrem nemůžeme považovat za základní výcvikovou metodu, ale pouze za modifikaci metody pozitivního posilovaní. Myslím si ale, že právě proto je tak úspěšná. Každý pes se raději učí s radostí a zaujetím.
Musíme mít ale na paměti, že klikr sice zvyšuje odolnost proti vyhasínání podmíněných reflexů, ale nesnižuje dobu, za kterou se pes cvik naučí (Smith et al., 2008). Musíme být proto trpěliví a na psa zbytečně nespěchat. Pokud se bude neustále zlepšovat a pochopí princip klikání, můžeme postupovat dále. Jestliže ale bude zmatený a roztržitý nebo dokonce nebude chtít spolupracovat, znamená to, že jsme ho přetížili, a musíme se vrátit k nějakému snadnějšímu cviku a začít v něm znovu budovat pozitivní motivaci.


Více se dozvíte v dalších příspěvcích v této kategorii. Pro kopírování nebo použití těchto článků či jejich částí, mě prosím žádejte o svolení.

Žádné komentáře: