1. července 2011

4. Podmíněné reflexy

O používání klikru ve výcviku psů jsem psala semestrální práci v prváku na VŠ do předmětu Zootechnika, tak si ji zde (rozdělenou do jednotlivých příspěvků v kategorii Klikr trénink) můžete přečíst a pak už Vám nezbývá nic jiného, než začít klikr také používat, protože dokáže zázraky! :-)

Reflex je uvědomělá odpověď efektoru, což je
výkonný orgán, na určitý podnět z vnějšího prostředí. Reflex v podstatě probíhá po reflexním oblouku. Ten se skládá z receptoru, který se při daném podnětu podráždí a převezme informaci. Dále sem patří dostředivá nervová dráha, ústředí, odstředivá nervová dráha a efektor. Informace přejde přes dostředivou nervovou dráhu do ústředí, kde se informace vyhodnotí a zpracuje. Pak přechází přes odstředivou nervovou dráhu do efektoru, který má za následek přímou činnost (Sova, 1990). Efektorem mohou být žlázy nebo svaly. Sluch je zprostředkováván prostřednictvím exteroreceptoru.
Podmíněné reflexy se vytvářejí v závislosti na určité zkušenosti. Jsou to dočasné spoje, které se opakováním posilují a naopak neopakováním vyhasínají až úplně zaniknou.
Tuto metodu, na které je v podstatě založena práce s klikrem, používal I. P. Pavlov při svých výzkumech podmíněných reflexů. Pavlov při krmení psů zjistil, že při pohledu na maso začínají slinit. Poté jim maso ukázal, zazvonil na zvonek a krmení jim předložil. Častým opakováním se u nich vytvořil podmíněný reflex a psi slinili, už když Pavlov zazvonil na zvonek, aniž jim maso ukázal (Amaral a Sabbatini, 1999). Podmínkou pro vytvoření podmíněného reflexu je vztah dvou podnětů. Jeden má pozitivní biologickou hodnotu (například krmení, odměna) a druhý je biologicky indiferentní (neutrální, nevýznamný, například slovní povel, který pes ještě nezná). Při výcviku musíme mít na paměti, že indiferentní povel vždy předchází vyvolání podmíněného reflexu (Sova, 1990). Když například nacvičujeme se psem povel „sedni“ pomocí klikru, musíme nejdříve zadat povel „sedni“ (indiferentní povel), poté mu zatlačíme rukou na zadní část těla, aby si sedl (nepodmíněná reflexní reakce), klikneme a dáme odměnu. Pes si brzo spojí, že když vydáme povel, má si rychle sednout, aby dostal odměnu. Nebude už nutné, abychom mu do sedu pomáhali rukou.

Více se dozvíte v dalších příspěvcích v této kategorii. Pro kopírování nebo použití těchto článků či jejich částí, mě prosím žádejte o svolení.

Pomohl Vám tento článek?

(všechny fotky použité v těchto čtyřech článcích nejsou moje, našla jsem je na Googlu) 

Žádné komentáře: