12. listopadu 2011

Agility - co to vlastně je

Agility je kynologický sport, podobný koňskému parkuru. Pes má v co nejkratším čase s co nejmenším počtem chyb proběhnout překážky v daném pořadí. Psovod běží vedle něj a navádí ho. Překážky jsou trojího typu - skokové, zónové a probíhací. Do skokových spadají klasické překážky, kruh, viadukt a skok daleký. Do zónových patří áčko, kladina, houpačka a stůl. Pes je musí přeběhnout a alespoň jednou nohou šlápnout do označené zóny na začátku i na konci překážky. Do probíhacích překážek se řadí slalom a tunel látkový a pevný.
     Na závodech se hodnotí
rychlost psa, počet chyb (shození laťky na přeskokové překážce, nedotknutí se zóny) a počet odmítnutí (když se pes zastaví před překážkou, mine ji nebo netrefí správnou počáteční laťku ve slalomu). Podrobná pravidla agility a jednotlivé rozměry překážek tady rozepisovat nebudu, můžete se podívat třeba zde.

Agility překážky

Příklad parkuru
Pro zvětšení klikněte na jednotlivé fotky.

Pomohl Vám tento článek? Níže můžete zanechat komentář.

5 komentářů:

Bětka řekl(a)...

Pomohl vám tento článek?

Anonymní řekl(a)...

áno veľmi, koľko taká dráha stojí?

Bětka řekl(a)...

Děkuji. Cena překážek na celý parkur se bohužel pohybuje v deseti tisících... Na těchto stránkách http://www.agilityprekazky.cz/clanky/prekazky nabízí jejich výrobu. Já osobně si tam budu taky nechávat dělat zónové překážky.

Anonymní řekl(a)...

Pomohl, ale... Chtělo by to přeložit ten obrázek jak tam je seznam těch překážek. Jinak dobrý

Bětka řekl(a)...

ok, už je to hotovo. Díky za tip! :-)