1. července 2011

2. Začátky s klikrem

O používání klikru ve výcviku psů jsem psala semestrální práci v prváku na VŠ do předmětu Zootechnika, tak si ji zde (rozdělenou do jednotlivých příspěvků v kategorii Klikr trénink) můžete přečíst a pak už Vám nezbývá nic jiného, než začít klikr také používat, protože dokáže zázraky! :-)

Při prvních cvičení s klikrem musíme nejprve u psa vytvořit podmíněný reflex, jak již bylo uvedeno. Prvně tedy psa pouze voláme jménem (pokud bezpečně ovládá povel ,,ke mně“) a když hned přijde, klikneme a dáme odměnu. Jakmile pes pochopí, že kliknutí znamená okamžitou odměnu za dobré chování, můžeme začít cvičit složitější povely. Přes klikr se psem komunikujeme, poskytujeme mu tím cestu, jak správně postupovat, aby dostal odměnu. Pokud pes neovládá povel ,,ke mně“, stačí, aby někde klidně seděl nebo ležel a začneme ho zničeho nic ''naklikávat'' stejným způsobem. To znamená, klikneme a ihned dáme chutnou odměnu. Několikrát toto opakujeme pár dní a pak už můžete pozorovat, jak pes po kliknutí zbystří a očekává něco dobrého. To je ten správný moment, kdy můžete začít učit nové povely a triky.  
Při cvičení složitých povelů, které předtím psa nikdo neučil, existuje několik zásad. Povel vydáme až tehdy, když pes udělá přesně to, co po něm chceme. Klikáme mu buďto v různých stadiích cviku, které ho k tížené pozici dovedou, nebo mu do pozice pomáháme navedením pamlskem (Lerlová, 2007). Psa tedy klikr nutí přemýšlet a zkoušet, co se nám bude líbit, aby dostal odměnu. V průběhu cvičení na psa nemluvíme, abychom ho zbytečně nerušili a nechali ho v klidu přemýšlet. Povel přidáme, až cvik dodělá do té míry, kterou po něm požadujeme.
Nejlepší je se psem ze začátku cvičit v klidném prostředí, které pes zná, aby nebyl zbytečně stresován. Později to zkoušíme ve více rušivém prostředí, před lidmi, venku na procházce, při hluku a provozu, zkrátka aby si pes zvykl, že ho při cvičení může něco rozptylovat. Ale opravdu jen v případě, že už skvěle zvládá cvičení ve známém, klidném prostředí. Také by se pes neměl přetěžovat. Pokud s klikrem teprve začínáme, stačí psovi pár minut denně! Cvičení a přemýšlení je pro psa náročné, zvláště v počátcích, když se teprve snaží přijít na to, co vlastně po něm chceme.


Více se dozvíte v dalších příspěvcích v této kategorii. Pro kopírování nebo použití těchto článků či jejich částí, mě prosím žádejte o svolení.

1 komentář:

Bětka řekl(a)...

Pomohl vám tento článek?